Kanskikuva

Kanskikuva

keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Jääkaappikiksejä ja helppo feta-pekoni-pastasalaatti

Joskus viime syksynä eteeni putkahti seuraamieni blogien listalla postaus, löytyy täältä, jossa oli ehkä pähein ikinä näkemäni jääkaappi! Siis miettikää miten niinkin arkinen asia, kuin jääkaappi voi saada ihmisen innostumaan. Bongaamastani jääkaapista löytyi muunmuassa jääpalakone, ja muutenkin yksilö oli kovin tyylikkään näköinen. Lisäämme masiinan siis I want/to-do-listalle, josta löytyy asioita laidasta laitaan: Osan aikaa vuodesta jossain lämpimässä asumisesta jääkaappiin.

Olen pitkään haaveillut isosta jääkaapista; sellaisesta, jossa koko kaappi on jääkaappia ja pakastinosasto löytyy omana kaappinaan vierestä. Inhoan sitä, että kaappi pitää kauppareissun jälkeen tunkea täyteen, ja jos jotain sieltä haluaa on ensin suoritettava pienoinen purkamisoperaatio, jonka jälkeen taas ängetään ja sovitellaan. Not my piece of cake. Muuton myötä tämäkin pieni, arkipäivän haave toteutui ja ajjettä kuulkaa niin oli odotuksen väärtti! Nyt mahtuu salaatit, maidot, jogurtit, juurekset, vicyt ja skumpat samaan kaappiin, samaan aikaan, ja ovat sieltä saatavillakin vielä kohtuullisen helposti, ilman suurempia, edellämainittuja operaatioita.




Tykkään kattaa ruokapöytään miljoona kippoa ja kappoa ja esimerkiksi kurkut, tomaatit ja salaatit löytyvät useimmiten meillä eri astioista, joista jokainen saa napata omalle lautaselleen mieluisimmat. Tämä tekee sen, että paitsi ruokapöytä, myös jääkaappi on kohtuullisen täynnä kaikenmaailman astioita (I want/to-do-listalta löytyy myös isompi keittiönpöytä, vaikka kohtuullisen kokoinen nykyinenkin on). Säilön aika vähän ruokaa muoviastioihin, ja nätteihin lasikulhoihin ei useimmiten ole kansia, mutta pikkulautasten avulla saa astioihin paitsi kannet, myös pinottua niitä jääkaappiin nätisti päällekkäin. Pieniä, arkipäivää helpottavia niksejä, joilla säästää paitsi jääkaapista tilaa, säästää myös muovijätettä, kun ei käytä muovikelmua - oma henk.koht. inhokkini, joka ei vaan ole mielestäni käyännöllinen(kään) missään muodossa - tai pieniä muovipusseja. Kun muoviastoita käytetään ruokaa säilöttäessä itselle nousee ehkä vielä ympäristöasioita enemmän mieleen se, mitä purnukoista ruokaan irtoaa ja millaisia kemikaalihiukkasia ja epäsuotuisia aineita sitä kautta elimistöömme pääse. En jaksa olla monissakaan tämän sortin asioissa - valittavasti - kovinkaan valveutunut, mutta yksi pienikin asia on aina kotiinpäin.




Olen aina ollut kiinnostunut ravinnosta ja tykkään tehdä ruokaa. Siinä, missä toinen selaa vaikkapa autoilmoituksia, minä selaan reseptejä. Tykkään etsiä uusia ruokia niiden arkisten rinnalle ja etenkin näin kesällä ruoanlaiton helppous plus keveyskin on iso plussa. Kaupasta tarttuu useimmiten mukaan niitä samoja juttuja, vähän tietysti kauden ja vuodenajan mukaan, mutta on tiettyjä juttuja, joita jääkapistamme löytyy lähes aina: Maitoa, jogurttia, kananmunia (paitsi ne eivät asusta jääkaapissa, mutta enivei), sitruunamehua - sitä keltaisessa, pienessä purnukassa olevaa, jota käytän lähes ruokaan, kuin ruokaa ja etenkin kesällä myös jääveden kaverina -, voita, parsakaalta, kurkkua, porkkanoita, perunaa ja lapsiperheen perusevästä, jauhelihaa. Niin ja tietysti ketsuppia, koska neiti K söisi ketsuppia vaikka puuron kanssa, jos saisi. Myös pinaatti ja fetajuusto ovat tänä keväänä olleet kovassa huudossa. Aika peruseväitä siis.




Mitä teidän jääkaapistanne löytyy aina ja onko ruokahommat lähellä sydäntä? Alla vielä kesän kunniaksi helppo feta-pekoni-pastasalaatin ohje; täydellistä ruokaa lämpimiin päiviin.

5 dl (täysjyvä)pastaa, esimeriksi perhos -ja/tai fusillipastaa
paketti pekonia
fetajuustoa
babypinaattia
kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
sitruunamehua
aromisuolaa
sitruunapippuria

Keitä pasta ohjeen mukaan, valuta, lisää sekaan loraus oliiviöljyä ja maun mukaan aromisuolaa ja jäähdytä. Suolan voi toki lisätä jo keitinveteen, jos haluaa. Paista pekonit rapsakoiksi ja silppua pieniksi paloiksi. Huuhtele pinaatit ja tomaatit, valuta. Leikkaa pinaatteja halutessasi pienemmäksi ja halkaise kirsikkatomaatit. Sekoita kaikki keskenään, mausta sitruunamehulla ja sitruunapippurilla, ja kaada/leikkaa fetajuusto koko komeuden päälle ja kääntele sekaan. Itse rakastan fetaa, joka myydään isompana palana, enkä (enää) haksahda kevytversioihin. Ohjeesta tulee isohko kulhollinen, josta riittää useammaksi kerraksi. Täydellinen lounaseväs töihin! Mikäli haluat kevennetyn version, vaihda pekoni kinkkusuikaleisiin ja laita fetaa vain näöksi.

Kuvat: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti